Strådalen, Lofsdalen

Strådalen 302

Kulturhistoriskt torp i fjällmiljö

Ett genuint och charmigt torp med idylliskt läge på stor tomt i Strådalen, strax nordväst om Lofsdalen. Torpet är ett s.k. Per Albin-torp med mycket av den ursprungliga inredningen unikt bevarad. Med andra ord är detta en dröm för dig som uppskattar vår svenska kulturhistoria. 3 sovrum, generöst kök & 2 vedspisar.

Eller högstbjudande 400 000 kr
Fakta
Fastighetsbeteckning
Lofsdalen 5:24
Boarea
71 kvm
Tomtarea
54 289 kvm
Byggnadstyp
Fritidshus i 1 1/2-plan

I naturnära Strådalen, strax nordväst om Lofsdalen, ligger detta genuina och charmiga torp på 71 kvm. Torpet är ett s.k. Per Albin-torp, en byggnadstyp med en alldeles speciell historia. På 30-talet gavs det förmånliga lån till dessa strikt reglerade "egna-hem", för att skapa en trygg bas för säsongsarbetare inom främst skogsindustrin. Just det här torpet har mycket av den ursprungliga inredningen unikt bevarad. Med andra ord är detta en dröm för dig som uppskattar vår svenska kulturhistoria.

Torpet är på 71 kvm i två våningar. På nedre plan finns hall, ett generöst kök, ett mindre vardagsrum, ett sovrum och våtrum. På övervåningen finns två rymliga sovrum och en hall. Vedspis i kök (bv) och sovrum (öv) ger trygg och mysig uppvärmning. Den färgstarka 30-talsstilen genomsyrar hela inredningen, vilket ger torpet en genuin atmosfär. Här kan man känna historiens vingslag och fundera på hur livet levdes förr. Ny ägare kanske vill vårda och förbättra. Eller så vill du kanske göra om allt från grunden. Oavsett vilket, så är det här ett torp att trivas i.

Till fastigheten hör en ladugård med vedförråd, som behöver renoveras. Jordkällare. Tomten är på hela 54289 kvm!!

FAKTA
  • Hustyp Fritidshus
  • Boarea 71 kvm
  • Tomtarea 54 289 kvm
Fakta om bostaden
Upplåtelseform
Friköpt
Fastighetsbeteckning
Lofsdalen 5:24
Adress
Strådalen 302, 84296 Lofsdalen
Postnummer
84296
Ort
Lofsdalen
Areakälla
taxeringsinformation
Marknadsförs som
Fritidshus
Byggnad
Byggnadsår
1935
Byggnadstyp
Fritidshus i 1 1/2-plan
Fasad
Träpanel
Fönster
2-glas
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Utv. plåtarbete
Inga
Grundmur
Betong
Tak
Plåt
Grund
Torpargrund
Uppvärmning
Direktverkande el samt vedspis
Övrigt om byggnaden
Överbyggd entré.
Övriga byggnader
På fastigheten finns en fristående lada/förrådsbyggnad samt en jordkällare. Till fastigheten hör en större ladugård med bl.a. vedförråd. Byggnaden lutar och måste åtgärdas. På fastigheten finns även en jordkällare.
Energideklaration
Status
Behövs inte
Tomt, uteplats och bilplats
Tomtarea i kvm
54 289 kvm
Tomttyp
Ängsmark gränsande till skog
Övrigt tomt
Plan tomt med ängsmark. Ena delen av tomten består till större del av myrmark.
VATTEN & AVLOPP

Enskilt vatten genom grävd brunn. Pumpautomat i reserv finns i tvättrummet. Eget infiltrationsavlopp.


Övrigt

Fastigheten säljs av ett dödsbo, utan kännedom om objektet. Därför säljs fastigheten med full friskivning.


Torpet säljs med vid tillträdesdagen kvarvarande möbler och inventarier.


Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.


Kontakta oss för boendekostnadskalkyl och ytterligare information.


Boka tid med oss för visning, vi visar när det passar Er.


En trevlig förstukvist leder in till en hall. Här möts man direkt av en färgstark retrokänsla, med blåa snickerier, som går igen i hela torpet. Dörren rakt fram är till våtrummet med WC, handfat, tvättmaskin och dusch, som installerades för några år sedan. Här finns även vattenpumpen. Fortsätter man rakt fram så kommer man in det relativt stora och mycket tidstypiska köket med arbetsplats i vinkel. Hela miljön är äkta 30-tal! Med andra ord är detta en unik kulturhistorisk skatt! Från köket når man sedan sovrum 1, med plats för enkel- eller våningssäng. Rummet kan också bli en mysig arbetsplats. Direkt till vänster vid köksentrén kommer man till vardagsrummet. Det är ett mindre, men trivsamt rum med synlig skorstensmur.

I hallen, till vänster vid ytterdörren, finns en trappa med fönster som leder upp till övervåningen. Först befinner man sig i en liten hall. Till vänster ligger sovrum 2, som förmodligen varit ett kök en gång i tiden. Här finns idag en tidstypisk vedspis, liknande den i köket på nedre botten. Likaså ett väggskåp med skjutdörrar, typ det som ofta fanns i äldre kök och som man idag gärna bevarar. Det här är ett relativt stort sovrum, med plats för två enkelsängar, dubbelsäng eller bäddsoffa. Och ännu större är sovrum 3 till höger på övervåningen. Rummet har öppning både mot det andra sovrummet och mot hallen. Även här syns skorstensmuren av tegel.

Rum
Hall
Redan hallen är en stark och välkomnande färgklick! Dörren till badrummet rakt fram är intensivt blå, likaså den inblick man får till köket. Hallen är ganska liten, men funktionell med bra plats för avhängning. Trappa till övervåningen. Hatthylla. Plastmatta på golv. Målade väggar. Målat trätak.
Kök
Ett unikt kök i originalskick! Rummet är förhållandevis stort och mycket charmigt. Blåa köksluckor matchas med blå- och vitrutigt linoleumgolv och blåmönstrad tapet på väggarna. Fönster i två väderstreck släpper in ett härligt ljus. Laminatbänkskiva och diskbänk med hoar. Vedspis (Husqvarna), samt kylskåp (frysbox finns i hallen på övervåningen). Här finns gott om plats för köksbord, stolar och kanske en charmig kökssoffa i trä som förstärker stilen. Målat trätak.
Vardagsrum
Ett mindre vardagsrum, som kan bli riktigt mysigt. Skorstensmuren ger rummet en charmig karaktär. Här finns plats för en mindre soffgrupp, TV och en skänk. Fönster i två väderstreck. Linoleummatta på golv. Tapet på väggar. Målat tak.
Sovrum 1
Det här är det minsta sovrummet, direkt intill köket. Antingen kan man ha enkelsäng eller våningssäng här. Eller så skapar man ett mysigt arbetsrum , ett lekrum eller varför inte ett separat TV-rum. Här står idag en garderob med överskåp. Plastmatta på golv. Tapet på väggar. Målat tak.
Våtrum
Våtrummet kompletterades för några år sedan med ett duschutrymme med våtrumsmatta på golv och våtrumsväv på väggarna. WC och handfat. Tvättmaskin och varmvattenberedare samt pumpautomat. Plastmatta på golv. Målade väggar. Målat tak.
Hall (övre plan)
På övre plan möts man av en mindre hall med ingång till de båda sovrummen. Här står även en frysbox. Vackert trägolv. Målade skivor på väggar och i tak. Rakt fram, innanför den högra blåmålade dörren, är ett uppskattat förvaringsutrymme med snedtak.
Sovrum 2, övervåning
Det här sovrummet har varit kök tidigare - vedspisen (Husqvarna) och ett snedställt väggskåp med skjutdörrar vittnar om det. Ännu mer förvaring ger den rymliga klädkammaren. I rummet finns ett vitmålat bord. Här kan man få plats med enkelsängar eller en dubbelsäng. Vackert trägolv. Målade skivor på väggar och tak.
Sovrum 3, övervåning
Det tredje sovrummet är också det största. I rummet finns ett skrivbord med stol. Antingen kan det bli ett generöst föräldrasovrum, eller så kan barnen kanske sova här och samtidigt få ett stort lekrum. Rummet kan även bli ett andra vardags/TV-rum. Två inbyggda garderober. Vackert trägolv. Målade skivor på väggar och tak.
Driftkostnader
El
9 800 kr
Vatten och avlopp
1 200 kr
Renhållning
2 400 kr
Försäkring
2 200 kr
Bolag
IF
Total driftkostnad
ca 15 600 kr/år
Skatt/avgift
1 635 kr/år
Antal i hushållet
1
Taxering
Taxeringsår
2014
Typkod
120, Lantbruksenhet, bebyggd
Skatt/Avgift
1 635 kr
Taxeringsvärden (lista)
Värderingsenhet Taxeringsvärde Värdeår
SmahusmarkPaLantbruk 95 000 kr
SmahusbyggnadPaLantbruk 123 000 kr 1935
Inskrivningar
Rättigheter / Gemensamhetsanläggningar
Samfällighet: Härjedalen Lofsdalen FS:12, Samfällighet: Härjedalen Lofsdalen S:11
Last: Ledningsrätt Starkström, 23-LIN-936.1
Last: Officialservitut Vattenledning, 2361-09/35.3
Last: Officialservitut Vattentäkt, 2361-09/35.2
Last: Officialservitut Väg, 2361-09/35.1
UTTAGNA PANTBREV
Aktnummer
517
Aktnummer
464
Aktnummer
1436
Aktnummer
3645
Aktnummer
20235
Aktnummer
017-00568555:1
Aktnummer
020-00216013:1
Aktnummer
362
Totalt
1 020 000 kr
Allmänt om området
Ligger i byn Strådalen ca 6 km från Lofsdalen. Stådalen är bebyggt både med fritidshus och permanentboende. Här har man naturen runt knuten och närhet både till vandrings och skoterleder.
Kommunikation
Till Strådalen tar man sig lättast via Lofsdalen antingen genom att åka bil, buss, tåg eller flyg. Det går bekvämt, enkelt, säkert och prisvärt att åka buss till Lofsdalen. Direktbuss finns både från Stockholm (Härjedalingen) och Göteborg (Fjällexpressen). Du tar dig också med buss via Köpenhamn - Malmö - Göteborg (under vintersäsong). Läs mer om bussturerna på www.harjedalingen.se eller ring 0680-605 80 och www.fjallexpressen.se eller ring 0680-412 33. Res med tåg via Ljusdal eller Östersund, byt till buss för att komma till Lofsdalen. Flyg till Härliga Härjedalen - ett lyckat koncept! Boka din biljett på www.nextjet.se eller ring 0680-100 95. För mer information samt bokning av bussbiljett kontakta Turistbyrån i Lofsdalen, tel. 0680-412 33. Läs mer om hur man kan ta sig till och från Lofsdalen på www.lofsdalen.com, under snabblänkar, hitta till oss.
Närservice

I den trevliga byn Lofsdalen, ca 6 km hittar du det mesta du behöver. Där finns en matbutik med apotek och beställningsvaror från Systembolaget. Där finns också restauranger, café, presentbod, Turistbyrå med bibliotek, bensinmack, m.m. Information och telefonnummer till serviceställen/företag i Lofsdalen finner du på www.lofsdalen.com >> mer info >> snabbguide till serviceställen.

PLANRITNING

ANSVARIG MÄKLARE    KARTA
    FASTIGHETER TILL SALU I SAMMA OMRÅDE